Askolan kirkko

 

SIJAINTI
Askolantie 21, 07500 Askola

AVOINNA
Kesäsunnuntaisin klo 11-13

YHTEYSTIEDOT
P. 0447333120

LUE LISÄÄ
Askolanseurakunta.fi

 

kirkko keskellä kylää

Askolan nykyinen kirkko on peräisin vuodelta 1799 ja tunnetun kirkonrakentaja Matti Åkergrenin käsialaa. Hirsikirkko on arkkitehtuuriselta tyyliltään ristikirkko ja kirkossa on n. 700 istumapaikkaa. Kirkkorakennukseen kuuluu lisäksi kirkkopihan toisella laidalla sijaitseva erillinen kellotapuli vuodelta 1800 joka sekin arkkitehti Matti Åkergrenin tuotos.

Nykyisen Askolan kirkon paikalla on kuitenkin sijainnut jo 1600 luvulla Askolan ensimmäinen kirkko, joka sittemmin purettiin ahtaiden ja huonokuntoisten tilojen vuoksi ja rakennettiin uudelleen. Tästä 1600 luvulla rakennetusta kirkosta on säilynyt esineistöä myös nykyiseen kirkkoon. Yksi merkittävimmistä alkuperäisestä kirkosta säästyneistä esineistä on barokkityylinen saarnatuoli.  Historian tutkija Lauri Heimanin mukaan saarnatuoli on kolmekymmenvuotisen sodan aikainen saksasta tuotu sotasaalis ja lahjoitettu alun perin Porvoon tuomiokirkolle, josta se sittemmin on siirtynyt Askolan seurakunnan omistukseen sen itsenäistyttyä omaksi seurakunnakseen Porvoon seurakunnasta vuonna 1896. Barokkityylisessä saarnatuolissa on korkokuvin kuvattuna Mooses ja viisi apostolia ja sitä kannattelee Pyhä Kristoforos. 

Lisäksi alkuperäisestä kirkosta on säilynyt nykyisen kirkon sakastiin sijoitettu krusifiksi sekä vuonna 1704 Tukholmassa valettu kirkonkello.  Myös Kirkon alttari rakennelma on peräisin alkuperäisestä kirkosta ja kunnostettu yhdessä saarnatuolin kanssa alkuperäiseen kuntoonsa vuoden 1939 mittavien kunnostusten yhteydessä. Alttaritaulu koostuu kolmesta erillisestä maalauksesta, joista ensimmäinen nimeltään Kristus Öljymäellä. Toinen taulu, Taivaaseenastuminen esittelee helatorstain tapahtumia ja kolmas Pilvet, on pilviaiheinen maalaus.

Vuosien varrella tapahtuvien kunnostusten yhteydessä myös kirkon ulkonäkö on jonkin verran muuttunut. Alun perin hirsipintaisiksi jätetyt kirkon ulkoseinät maalattiin ulkoapäin punaiseksi vuonna 1802. Vuonna 1832 kirkko ulkolaudoitettiin värin pysyessä edelleen punaisena. 1800 luvun lopussa kirkko maalattiin nykyiseen väriinsä valkoiseksi.

_36M0459

Nähtävää ja kuultavaa

Askolan kirkossa on nähtävissä ja kuultavissa kahdet soittokuntoiset urut, joista vanhemmat ovat Kangasala urkutehtaan 11 ääniset urut vuodelta 1892. Kirkon toiset 17 ääniset urut ovat urkurakentamo Hans Heinrichin käsialaa ja hankittu vuonna 1973.

Askolan kirkonpihan sankarihautausmaalla, lepää 87, vuosina 1939-1940  ja 1941-1944 kaatunutta sankarivainajaa sekä 4 perhehautaa. Sankarihaudan muistomerkki on Jaakko Paatelan suunnittelema graniittipaasi vuodelta 1949. Askolan hautausmaa löytyy samaisen kadun varresta osoitteesta Askolantie 29, 07500 Askola. Kirkkopihalla kellotapulin edessä on nähtävissä myös askolan ensimmäisen 1600-luvulal rakennetun kirkon muistokivi.

Tänä päivänä Askolan kirkossa toimitetaan jumalanpalveluksia sekä kaikenlaisia kirkollisia toimituksia sekä järjestetään konsertteja ja tapahtumia. Wc-tilat löytyvät viereisestä seurakuntakodista.

Tervetuloa!

 Takaisin alkuun