hiidenkirnut

Ympäri vuorokauden

Hiidenkirnut.fi

tervetuloa hiisien maille

Porvoonjoen jyrkkään rantakallioon muodostuneet hiidenkirnut hakevat luontonähtävyytenä vertaistaan!

Tämä Suomen suurin, ja maailman mittakaavassakin merkittävä kirnuesiintymä koostuu 20:stä erilaisesta ja erikokoisesta lieriömäisestä muodostelmasta, hiidenkirnusta, joista Jättiläisen kuhnepytty on suurin. Tällä yksittäisellä kirnulla on leveyttä 4,2 metriä ja syvyyttä jopa 10,3 metriä. Jyrkänteen vaikuttavat luonnonmuodostelmat johdattelevat kävijän aikamatkalle aina viimeisimmän jääkauden päättymishetkiin n.10 000 vuoden päähän, jolloin kirnut ovat jään muovaamina kallioon uurtuneet.

Ennen kirnuesiintymän virallista löytämistä, luonnonmuodostelmien olemassa olosta olivat tietoisia vain harvat ja valitut. Kirnujen paljastumiseen liittyy tarina, jonka mukaan kirnut paljastuivat vahingossa vuonna 1950. Soini Järvelä niminen henkilö, alueella kiipeillessään ja kulkiessaan tuli vahingossa siirtäneeksi maata allaan ottaessaan tukea kuusennäreestä ja paljastaneeksi nämä erikoiset luonnonmuodostelmat. Tämän seurauksena alueesta kiinnostuttiin tarkemmin ja lopulta esiin kaivettiin peräti 20 erilaista kirnua. Varsinaiseksi valtakunnalliseksi nähtävyydeksi kirnut tulivat 15 vuotta myöhemmin vuonna 1965, jolloin kirnualueella pidettiin viralliset avajaiset.

Saapuminen alueelle
Hiidenkirnut sijaitsevat Askolassa, Korttian kylässä. Kirnualueelle kulku tapahtuu alueen edustalla sijaitsevan parkkipaikan kautta, josta löytyy myös tarkempia opasteita alueesta. Parkkipaikalta matkaa kirnualueelle on n. 500 metriä. Alueelle on mahdollista saapua myös Porvoonjoelta käsin vesitse veneellä tai meloen ja kirnukallion juurelta löytyy rantautumispaikka tätä varten. Kirnualue sijaitsee jyrkässä rinteessä, jossa kulku tapahtuu pääosin portaissa.  Alueen lähimaasto on myös mäkistä ja paikoin vaikeakulkuista juurakkoisten ja kivisten polkujen takia, eikä kohde näin ollen ole esteetön. Alueella ei myöskään ole talvikunnossapitoa.

Alueelle on pieni pääsymaksu jolla aluetta hoidetaan ja kunnossapidetään.
Hinnat: 4e/perhe, 2e/ aikuinen 1e/ lapsi 10e /koululaisryhmä. Maksu on mahdollista suorittaa paikan päällä erilliseen lippaaseen, Mobile Paylla numeroon 35380 tai tilille FI 81 5013 2750 0558 99.

Kirnualueeseen on mahdollista tutustua myös alueella kulkevia reittejä pitkin. Kirnukallion päällä kulkee sininauhoilla merkitty maisemareitti, josta avautuvat upeat näkymät Porvoon jokilaaksoon. Kirnualue on myös mahdollista kiertää kallion takana alhaalla kulkevaa luontopolkua pitkin. Kirnujen Porvoonjoen-puoleiselta laidalta löytyy lisäksi nuotiopaikka, jossa on mahdollisuus nauttia mm. omia eväitä.

Lämpimästi tervetuloa hiisien maille!

_36M0875

Takaisin alkuun